Simon har egen sida på Internet

Simon Rönnqvist är en 15-årig kille, som bor i Sandsund. Simon har en egen sida på internet - en s.k. hemsida. Alla som använder internet kan kop pla sig till den sidan och läsa om Simon, hans intressen och hans familj.

Jag träffar Simon en eftermiddag. Han har just kommit hem från Norge. Samtalet kommer snabbt in på datorer, och speciellt internet, som är hans intresse. Simon har gjort en egen sida i internet. Kopplar man in sig på den kan man välja vad man vill läsa om Simon.
- Men familje-sidan är inte riktigt klar än, säger han när vi tittar på den.
- Att göra en egen sida är roligt, men också ett sätt att märkas. Skulle jag inte haft sidan så hade ni inte upptäckt mig, säger han till JT-ung. Simon har haft sin dat or i tre år men sysslat med datorer i fem år. Han berättar att intresset för internet började med att han köpte ett modem.
- Jag köpte det mest för att det lät intressant. Då fick jag också ett abonnemang på Vasa Universitet och märkte då att man kan "prata" med nya människor genom datorn , berättar Simon.

Numera har Simon ett abonnemang här i Jakobstad på Ludvig servern.


Dagligen in på Internet

- Tiden som jag är kopplad till internet varierar, men när jag är hemma kollar jag mailen dagligen, så jag är kopplad till internet åtminstone femton minuter per dag. Ibland, när jag hittat något intressant, kan jag vara kopplad upp till en timme.

Simon säger, att det egentligen inte finns några faror med att ha internet som intresse.
- Men det som man inte alltid tänker på är, att varje minut man är kopplad till internet kostar. Tjugofem penni per minut, plus lokalsamtalsavgift, låter kanske inte så mycket, men med tiden blir det mycket, säger Simon.

Den avstickare på femton minuter som Simon gör medan jag är där kostar närmare sju mark.

Simon anser inte att internet är någon speciellt svår hobby att komma in i.
- Men det är som allt annat - om du betalar får du mera hjälp i början. Visst går det att pröva sig fram men det skadar inte om man får lite hjälp i början, säger Simon.

Simon har lärt sig internet genom att pröva sig fram, läsa facktidningar och ta hjälp av andra.
- Det är bra att kunna engelska, men kan man det inte så lär man sig alltid, säger Simon.

Det är inte så många i Simons ålder som har en egen sida på internet.

Simon konstaterar att jämlikheten inte nått internet.
- Det är en aning negativt att det märks så litet flickor på internet. Kanske de använder sig av internet, men de märks inte, säger Simon.


Framtiden inom data

Simon Rönnqvist har nu börjat på nian. Efter det fortsätter han troligtvis i gymnasiet. I framtiden kommer han att sikta på att få ett arbete inom databranschen.

Om möjligheterna att få jobb tror han att det kommer att löna sig att specialisera sig. För det kommer att utbildas en hel del människor inom databranschen.

Simon tar gärna emot e-mail och samtal till sin BBS. Till hans BBS kan man ringa genom modem. Simons e-mail adress är simonr@multi.fi. Hans hemsida hittar man genom http://www.multi.fi/~simonr/. Simons BBS telefonnummer är 7247006, genom det får man direkt kontakt med Simon.


Text: LENA PAAVOLA
Foto: ANDERS LERBACKA
html: SIMON RÖNNQVIST


Simon Rönnqvist tar fram sidan om sig själv på internet.


Denna sida är en World Wide Web version av en intervju ur Jakobstads Tidning lördagen den 26-08-95.
(Texten och bilden är publicerad på internet med tillstånd av upphovsmakarna.)

Updated 30-08-95